Poziv na izložbu 100 DELA IZ ZBIRKI MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI

 100 dela MSUB

Muzej savremene umetnosti u Beogradu vas poziva na otvaranje izložbe 100 DELA IZ ZBIRKI MUZEJA SAVREMENE UMETNOSTI. JUGOSLOVENSKA UMETNOST OD 1900. DO 1945.

Svečano otvaranje izložbe je u subotu, 29. marta 2014. godine u 13 časova u Muzeju istorije Jugoslavije (Botićeva 6). Izložba će trajati do 18. maja 2014. svakim danom od 10 do 18 časova, osim ponedeljkom.

Izložba ima za cilj da nakon skoro sedam godina od zatvaranja zgrade na Ušću i zastoja u rekonstrukciji predstavi javnosti najznačajnija dela i autore jugoslovenske i srpske umetnosti ovog perioda koja se čuvaju u zbirkama Muzeja.

Ideja o organizovanju izložbe podstaknuta je činjenicom da, ne računajući povremene studijske i monografske izložbe, Muzej u ovom periodu nije bio u mogućnosti da celovitije predstavi zbirke kroz stalnu postavku i da je samim tim njegova funkcija izlaganja umetnosti 20. veka suspendovana. Kolekcija je bazična identitetska karta svake muzejske ustanove i njena primarna briga, a stalna postavka uvek raspoloživi resurs produkcije i diseminacije znanja o umetnosti, što znači da je neshvatljivi nemar države za sudbinu Muzeja savremene umetnosti ostavio duboke posledice kako po funkcionisanje i razvojnu politiku kuće, tako i po njenu društvenu, kulturnu i obrazovnu funkciju. Zato predstavljanje izbora iz fundusa treba da unekoliko premosti ovu nemoguću situaciju koja je rezultirala višegodišnjim odsustvom reprezentativne postavke moderne i savremene umetnosti u glavnom gradu Srbije, osipanjem muzejske publike i lišavanjem stručne javnosti, ljubitelja umetnosti i mladih generacija neposrednog uvida u ovu značajnu umetničku baštinu naše zemlje.

Odluka da se pokaže samo deo fonda koji reprezentuje umetnost prve polovine prošlog veka pre svega je uslovljena tehničkim razlozima, a onda i uverenjem da je ovaj segment fonda, budući istorijski najviše udaljen, najmanje poznat najširoj javnosti i kao takav zaslužuje posebnu pažnju. Izložba se tipološki može odrediti kao pokazna izložba „iz kolekcije“ koja – postavljena u prostoru drugog muzeja kao gostujuća izložba – naglasak stavlja na prezentaciju singularnih dela i kao takva nema pretenziju da neposredno interveniše u narative istorije moderne umetnosti. Njen cilj je da afirmiše kolekciju Muzeja savremene umetnosti kao takvu, odnosno onaj segment kolekcije koji omogućava upoznavanje sa ključnim ili karakterističnim pojavama koje su obeležile naznačeno razdoblje jugoslovenskog i srpskog modernizma.

Na izložbi su zastupljena dela Đorđa Andrejevića-Kuna, Antuna Augustinčića, Jovana Bijelića, Marka Čelebonovića, Avgusta Černigoja, Marijana Detonija, Petra Dobrovića, Lojze Dolinara, Vilka Gecana, Krste Hegedušića, Riharda Jakopiča, Ignjata Joba, Milana Konjovića, France i Tone Kralja, Frana Kršinića, Mirka Kujačića, Mila Milunovića, Petra Palavičinija, Milene Pavlović Barili, Mihaila Petrova, Nadežde Petrović, Zore Petrović, Vase Pomorišca, Ivana Radovića, Marka Ristića, Tome Rosandića, Veljka Stanojevića, Eduarda Stepančiča, Sretena Stojanovića, Zlatka Šulentića, Save Šumanovića, Ivana Tabakovića, Vana Živadinovića Bora i dr.

Autor koncepcije i postavke je Dejan Sretenović, a kustos je Mišela Blanuša.

U toku trajanja izložbe biće organizovan bogat prateći program, koji obuhvata predavanja i tematska vođenja kroz izložbu kustosa Muzeja savremene umetnosti i drugih stručnjaka, kao i edukativne radionice, koji vam dostavljamo u prilogu.

Cena ulaznice je 300 dinara, a prateći programi su besplatni.

Muzej savremene umetnosti se zahvaljuje Muzeju istorije Jugoslavije na ustupljenom prostoru i pomoći pri realizaciji izložbe. Takođe, zahvaljujemo se i na medijskoj podršci RTS-u, Blicu, 24 sata, Radiju B92, Večernjim novostima, Politici, Danasu, Vremenu, SeeCult-u, City Magazinu i svim drugim medijima koji će pratiti izložbu. Zahvaljujemo se i na podršci firmama HTTPOOL, Alma Quattro, Grafix i Block&Roll.

S poštovanjem,

Muzej savremene umetnosti Beograd
Museum of Contemporary Art Belgrade
Ušće 10, Blok 15 / Botićeva 8
11000 Beograd
Srbija / Serbia
Tel. +381(0)11 2667 735
Fax. +381(0)11 3676 288
http://www.msub.org.rs

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s