Poziv na izložbu Brede Beban – Let’s Call it Love / Nazovimo to ljubav u galeriji KCB od 3.aprila

breda-beban-walk-of-three-chairs-still-700x402

KCB: Breda Beban – Let’s Call it Love / Nazovimo to ljubav

Kulturni centar Beograda

Likovna galerija, galerija Artget, galerija Podroom, 3 – 26. april 2014.

BREDA BEBAN

Let’s call it Love / /Nazovi to ljubav

Otvaranje izlozbe u cetvrtak, 3.4. u 19h u Kulturnom centru Beograda

Izlozba / projekat  Breda Beban Let ’s call it Love /Nazovi to ljubav,  koji partnerski organizuju Kulturni centar Beograda i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, u saradnji sa Portalom za Jugoistocnu Evropu Seecult, odrzace se u Likovnoj galeriji, galeriji Artget i galeriji Podroom od 3 – 26. aprila, a u Muzeju u Novom Sadu od 15. maja do 15. juna, da bi potom potom tokom jula – avgusta izlozba gostovala u Muzeju savremene umjetnosti  Republike Srpske u Banja Luci.

Na izlozbi ce biti prikazani radovi ove poznate jugoslovenske i evropske multimedijalne umetnice iz perioda 1992 – 2012 koji predstavljaju period stvaralastva Brede Beban posle njenog emigriranja iz ratom zahvacene Jugoslavije u Veliku Britaniju, pa sve do prerane smrti umetnice aprila 2012. Likovna publika u Beogradu i Novom Sadu imace priliku premijerno da vidi serije fotografija, video instalacije i filmove koje je ova umetnica izlagala u najpoznatijim institucijama savremene umetnosti u svetu kao sto su  Tate Modern u Londonu, MOMA u Njujorku, Muzeju kraljice Sofije u Madridu i dr, za koje je dobijala prestizne nagrade i priznanja na savremenoj vizuelnoj sceni i na ugledenim filmskim festivalima u svetu.

Baveci se delikatnim temama iz intimnog  zivota u egzilu, Breda Beban u svom radu kamerom i fotoaparatom govori o jednostavnim zivotnim temama – ljubavi, smrti, prijateljstvu.  Izmedju ostalih dela bice prikazane fotografije iz serije I lay on the bed waiting for his heart to stop beating / Lezim na krevetu cekajuci da njegovo srce prestane da kuca (2000), i ciklus Arte Vivo/ Umetnost uzivo (2008-2011), koje su nastale kao omaz poznatom argentinskom umetniku Albertu Greku, video radovi: The beautiful woman in Gucha, 2007-2008, koji se nalazi u kolekciji video radova Tate Modern, Let ’s call it Love / Nazovimo to ljubav( 2000), Walk on three chairs / Hodanje na tri stolice (2003), The beautiful exile / Prelepo izgnanstvo (2003), How  to change your life in a day / Kako promeniti  zivot za jedan dan (2004), My funeral song / Moja posmrtna pesma (2008-2011),  te filmovi  Little films to cry to / Kratki filmovi za plakanje i drugi koje je umetnica snimala zajedno sa svojim partnerom Hrvojem Horvaticem.

Ova nesvakidasnja i reprezentativna izlozba imace i veliki broj pratecih programa: vodjenja kroz izlozbu, radionice za mlade, razgovore posvecene cestim boravcima Brede Beban u Beogradu gde je imala prvu samostalnu izlozbu slika u Galeriji SKC 1984. godine, i ucestvovala u snimanju vise performansa za kulturnu emisiju „TV Galerija“ autorke Dunje Blazevic krajem 80-ih. O Bredi ce govoriti njeni beogradski prijatelji: video umetnica Dragana Zarevac, slikarka Marija Dragojlovic, fotografkinja Goranka Matic, novinar Miroljub Marjanovic, bice organizovano filmsko vece posveceno filmovima koje su Breda i Hrvoje koautorski realizovali, sa uvodnim predavanjem likovnog kriticara Stevana Vukovica.

Izlozba fotografija, video radova i filmova Brede Beban u Beogradu, Novom Sadu i Banja Luci na kojoj ce biti prikazani radovi iz njenog londonskog perioda,  predstavlja ujedno i najcelovitiji uvid u stvaralastvo ove umetnice u nasoj sredini  i regionu nakon izlozbi organizovanih tokom 2013. u Museo L’ Arte Contemporanea u Trstu, Photon galeriji u Ljubljani, Muzeju savremene umjetnosti u Rijeci i Muzeju savremene umjetnosti u Zagrebu.

Breda Beban je rodjena u Novom Sadu 1952, odrastala je u Skoplju, Umetnicku akademiju, slikarstvo, zavrsila je u Zagrebu. Po iseljenju iz Jugoslavije, zivela je i radila u vise zemalja u Evropi i Juznoj Americi, najvise u Velikoj Britaniji ciji je bila drzavljanin. Pored umetnickog rada, bogate izlagacke prakse na samostalnim izlozbama i grupnim izlozbama u celom svetu, predavala je multimedije na Umetnickoj akademiji u Stokholmu i prestiznom Halam univerzitetu u Sefildu, a delovala je i kao kustos u nekoliko projekata od kojih su najpoznatije izlozbe Imaginarni Balkan, 2002 (Sefild, Edinburg, Mancester), i  The Endles School, 2010.  Preminula je 2012. u Londonu.

Izlozba se realizuje ljubaznoscu porodice i Kalfayan galerije Atina-London, London. Projekat su podrzali Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije, Pokrajinski sekretarijat za kulturu i informisanje Vojvodine,  McCann Erickson, Beograd.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s