Za I4f pred proveru znanja Grčki hram i skulptura Vog veka pne

Gradivo koje smo prešli i na koje će se odnositi pitanja možete naći u prezentacijama objavljenim na ovom blogu, arhitektura grčkog hrama, i antička grčka skulptura od arhajske do klasične.

Od vas ću očekivati da znate šta znači plan, a šta stil grčkog hrama, koja tri stila postoje (dorski, jonski, korintski), da umete da ih prepoznate, kao i da navedete njihove najbitnije karakteristike. Terminologiju (najbitniji delovi hrama prema malom slajdu koji poredi dorski i jonski stil) treba da znate na francuskom (te ćete je tako naučiti i na srpskom…).

Što se tiče skulpture, treba da razumete kako od arhajske skulpture prvih Kurosa i Kora stižemo do klasičnog stila Vog veka, i koje su karakteristike kog razdoblja (arhajskog, pred-klasičnog (strogi stil), klasičnog). Tu je naravno bitno da ste razumeli šta je kontraposto, da znate da objasnite taj termin, ali takođe i da vidite da li ga ima ili nema na nekoj skulpturi… Mislim da smo o tome dovoljno pričali na času.

Očekujem i da naučite imena najbitnijih umetnika Vog veka i njihovih najbitnijih dela (kao prema slajdovima u „Da rezimiramo“).

Dakle, samo hrabro, prezentacije su tu da biste imali pred sobom sve o čemu smo pričali na času, ne očekujem da ste to sve naučili, za to služe slajdovi koji „rezimiraju“, izdvajaju gradivo i terminologiju koju očekujem da naučite, i na koje će se odnositi pitanja.

Srećno!

One thought on “Za I4f pred proveru znanja Grčki hram i skulptura Vog veka pne

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s