Uoči, raspitaj se, opiši, uporedi… na ekskurziji

Uoči, raspitaj se, opiši, uporedi

Podelite sa po grupama prema afinitetu, ali tako da svih 5 grupa postoje. Pročitajte zadatke po grupama, i dokumentujte vašu ekskurziju prema zadatku vaše grupe. U prilogu ćete naći prezentaciju sa nekim informacijama (stilske grupe, karakteristike, za grupe 4 i 5) kao i freske koje treba da locirate (grupe 1, 2 i 3). Ukoliko vam se još nešto učini bitnim i interesantnim, slobodno… Ikonografija je u posebnom prilogu za grupe 2 (raspored) i 3 (načini predstavljanja) ovde: 2-7-2 Ikonografija tekst

Grupa 1 (istoričari)

Ktitorski portreti

U hramovima koje obilazite, nađite ukoliko su sačuvani, ktitorske portrete. Zapišite gde se nalaze, fotografišite ako je moguće, opišite. Proverite da li je ktitor tu i sahranjen, nađite grob. Raspitajte se o životu ktitora, imenu hrama (zašto je ktitor odabrao takvo ime, tj kome je hram posvećen) i istorijatu nastanka.

Grupa 2 (Ikonografi, raspored)

Nađite u hramovima koje obilazite freske zadate vašoj grupi. Zapišite gde se u hramu nalaze, u Ikonografiji proverite da li je mesto na kome se freska nalazi uobičajeno za tu temu.

Grupa 3 (Ikonografi, način predstavljanja)

Nađite u hramovima koje obilazite freske zadate vašoj grupi. Fotografišite ako je moguće (ili skicirajte, opišite) a u Ikonografiji proverite kako se pojedina tema predstavlja, koji se likovi predstavljaju i kako i uporedite sa vašim freskama.

Grupa 4 (arhitekte, osnova)

Istražite koja je osnova pojedinih hramova koje obilazite, naučite imena delova hrama, za svaki hram napravite opis koristeći terminologiju koju ste čuli od vodiča/profesora (vidite i u prezentaciji). Fotografisati koliko je moguće, uporediti različite hramove (sličnosti/razlike). Da li možete da napravite grupe po sličnosti? Uporedite sa rezultatima grupe 5.

Grupa 5 (arhitekte, spoljna dekoracija)

Posmatrajte i poredite spoljašnjost hramova koje obilazite. Fotografišite, uporedite (sličnosti/razlike). Da li možete da napravite grupe po sličnosti? Uporedite sa rezultatima grupe 4.

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s