Zadaci za ekskurziju, II razred

Dragi drugaci, očekujem „zapise sa lica mesta“ a ne prezentacije sa podacima sa interneta. Probajte da budete istraživači, pa ćemo vaše gledanje i zaključivanje porediti posle sa „stavom nauke“…

  1. „Istoričari“ –  Ktitorski portreti

Zabeležite datum i prilike gradnje hramova koje obilazite, kao i ime hrama i ime ktitora.

Nađite ktitorske portrete, ukoliko su sačuvani. Zapišite gde se nalaze, opišite. Proverite da li je ktitor i sahranjen u hramu, nađite grob. Raspitajte se o životu ktitora, i prilikama u vreme gradnje hrama.

2. „Arhitekte“ – konstruktori

Istražite koja je osnova pojedinih hramova koje obilazite, skicirajte, raspitajte se o imenima delova hrama, i upišite na vašim skicama. Fotografisati koliko je moguće. Uporedite različite hramove (sličnosti/razlike). Da li možete da napravite grupe po sličnosti? Uporedite sa rezultatima grupe 3.

3. „Arhitekte“ – spoljnja dekoracija

Posmatrajte i poredite spoljašnjost hramova koje obilazite. Od profesora- vodiča, naučite termine za opis ukrasnih elemenata fasade. Fotografišite, uporedite (sličnosti/razlike). Da li možete da napravite grupe po sličnosti? Uporedite sa rezultatima grupe 2.

4. „Ikonografi“ – scene, raspored

Posmatrajte očuvane freske. Koja je ikonografska tema u kojoj obrađena, koje se ličnosti prikazuju, gde se u prostoru hrama freska nalazi? Zapišite. Uporedite sa ostalim manastirima (po temama). Imate predloge freski koje treba da nađete u prezentaciji u dodatku (vidi ispod).

5. „Živopisci“ – tehnika i način predstavljanja

Posmatrajte očuvane freske. Razmislite na koji način su slikane (tehnika, način predstavljanja radnje, prostora, tela). Koji se likovi slikaju u pojedinim temama (za nazive tema, pogledajte rezultate 4. grupe) i kako?

za-ekskurziju-zadaci

 

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se / Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se / Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se / Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se / Promeni )

Povezivanje sa %s